Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

ГПУ представила схему організації вбивств на Майдані

  • 766

В.о. генпрокурора Олег Махніцький на брифінгу представив схему злочинної діяльності з придушення акцій протесту, яка призвела до масових вбивств на Майдані.

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, в центрі схеми — підозрюваний Віктор Янукович, який, як стверджують у ГПУ, дав вказівку міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та голові СБУ Олександру Якименко на приховане застосування вогнепальної зброї і надмірне насильство до мітингувальників з метою силового придушення протесту.

Колишній прем'єр-міністр Микола Азаров організував прийняття Кабміном незаконних постанов від 22 січня, спираючись на які співробітники міліції застосовували до протестуючих світлошумові, газові та димові гранати посиленої дії і використовували водомети без температурних обмежень.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Лекарь за попередньою змовою із заступником директора департаменту матеріального забезпечення МВС Павлом Зіновій в січні-лютому 2014 забезпечили поставку в Україну спецзасобів виробництва Російської Федерації, і видали їх особовому складу підрозділів МВС та Внутрішніх військ для використання проти учасників Майдану. Митні платежі за ці поставки склали 1 млн 177 тис. 203,09 грн.

За даними слідства, колишній міністр внутрішніх справ Захарченко доручив заступнику Ратушняку і командувачу Внутрішніми військами МВС Шуляку організувати силами довірених їм підрозділів силовий розгін на Майдані з застосуванням надмірного фізичного насильства, спецзасобів, спецтехніки та вогнепальної зброї. Ратушняк і Шуляк це завдання виконали за допомогою керівництва МВС України в Києві і «Беркута».

Як стверджує ГПУ, командир київського «Беркута» Сергій Кусюк наказав командиру роти спецпризначення Дмитру Садівникові озброїти особовий склад роти і застосувати до учасників акції вогнепальну зброю — АКМС, СГД та спецзасоби Форт-500 з мисливськими патронами.

Садівник забезпечив озброєння підлеглих, після чого 20 лютого віддав їм наказ на застосування вогнепальної зброї з метою масових вбивств учасників акції протесту. У результаті було вбито 76 осіб і 145 отримали вогнепальні поранення. Безпосередніми виконавцями вбивств учасників Майдану 20 лютого була рота спецпризначення «Беркута».

Колишній помічник голови МВС Віктор Зубрицький, за версією прокуратури, забезпечував інформаційну підтримку тітушек і координував їх дії.

Окрема схематична гілка веде від Януковича до неназваного генпрокуратурою народного депутата від Партії регіонів, який забезпечував фінансування злочинних угруповань і керував їх діями.

Помічник регіонала Армен Саркісян забезпечував фінансування діяльності тітушек і організовував їх дії на перехресті вулиць Володимирська і Велика Житомирська в Києві, де було скоєно вбивство журналіста газети Вісті Веремія та інших протестувальників. Безпосереднім виконавцем вбивства журналіста, за даними МВС, був такий собі Д.Аліев.

Як заявляють в ГПУ, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка не використав свої повноваження для скасування незаконних постанов уряду, які розширили можливості силовиків з використання спецзасобів. Крім того, Пшонка, діючи в інтересах Януковича, не прийняв дієвих заходів з реагування органів прокуратури на протиправні дії міліції по відношенню до мітингуючих, а також по об'єктивному розслідуванню цих злочинів.



пропозиції партнерів
Новини