Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Гаазький суд засудив Росію до виплати $ 50 млрд

  • 1457

Як стало відомо «Комерсант», Росія програла триваючий майже десять років судовий процес, ініційований екс-акціонерами ЮКОСа.

Третейський суд в Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію, і фактично визнав нафтокомпанію експропрійованою. Group Menatep Limited (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова та інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування $114 млрд, але суд оцінив втрати приблизно в $50 млрд. Джерела «видання» називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує анулювати його.

Глава GML Тім Осборн в п’ятницю повідомив ІТАР-ТАСС, що сьогодні вранці буде опубліковано рішення постійної палати третейського суду в Гаазі за позовом колишніх акціонерів ЮКОСу до Росії.

Джерела видання, знайомі з ходом процесу, розповіли, що суд 18 липня одноголосно прийняв рішення задовольнити позов GML, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію (міжнародний документ, прийнятий в 1991 році, як політична декларація про енергетичну співпрацю, підтриманий країнами ЄС та низкою інших держав; в 1994 році до неї було підписано юридично зобов’язуючий договір, в якому наводилися правові норми інвестицій в ПЕК) і експропріювала активи ЮКОСа.

Судовий процес почався в 2005 році.

У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований.

Наприкінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. ($ 9,3 млрд на той момент) був проданий основний актив ЮКОСу, «Юганскнефтегаз» (зараз належить «Роснафті»). У 2005 році Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСа. Від всіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен з тих пір дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до поточному процесу пан Ходорковський не має ніякого відношення.

Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубов і ряд інших.

За рішенням суду, так як присуджена «істотна сума», у Росії є час на виплати до 15 січня 2015 року, після чого почнуть нараховуватися відсотки. Також протягом 10 днів з 28 липня Росія може звернутися до судів Голландії, на території якої розглядався позов, із заявою про ануляцію рішення, говорять співрозмовники «Комерсант».



пропозиції партнерів
Новини