Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Психологи: ідеалізація відносин призводить до їх погіршення

  • 951

Люди, які представляють собі відносини як ідеальну єдність двох створених одне для одного людей, насправді погіршують зв'язок зі своїми партнерами.

У кожного є своє особисте уявлення про те, якими мають бути відносини з коханою людиною. Однак, згідно зі спостереженнями психологів, насправді існують лише дві загальнопоширені концепції про любовні стосунки, інформує Naked Science.

Одна з них — уявлення про любов як про абсолютну єдність двох людей («ми створені одне для одного», «моя друга половина» і т. д.). Інша — заснована на ідеї спільної подорожі — «давай спробуємо і подивимося, до чого ми прийдемо», «ми впораємося спільними зусиллями», і т.д.

Обидві концепції, згідно з дослідженням психологів з Торонтського і Південно-каліфорнійського університетів, абсолютно по-різному впливають на любовні відносини, особливо, коли між партнерами виникають конфлікти.

І це не дивно: зрештою, якщо люди насправді «створені одне для одного», чому вони повинні взагалі конфліктувати?

«Наші дослідження показали, що ідеалізація відносин насправді погіршує партнерство, на відміну від концепції спільної подорожі, тобто коли кохана людина розглядається як надійний попутник по дорозі життя», — говорить Спайк Лі із Торонтського університету.

Психологи попросили випробуваних заповнити опитувальники для визначення їх концепції відносин: «єдність» або «подорож». Потім добровольці повинні були відповісти на питання про конфлікти з романтичними партнерами, і в кінці дати оцінку своїм відносинам.

З'ясувалося, що коли прихильники концепції «єдності» згадували про конфлікти, це змушувало їх виставляти низькі оцінки своїм відносинам, у «мандрівників» ж такі спогади не викликали змін в оцінках.

Психологи рекомендують не ідеалізувати своїх партнерів, а розглядати відносини двох як спільну подорож людей, які вирішили долати всі труднощі і перешкоди разом, повністю покладаючись один на одного.



пропозиції партнерів
Новини