Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Конституційний Cуд взявся за мовний закон

  • 886

Постановою колегії суддів КСУ відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції закону України «Про засади державної мовної політики».

Документ, нагадаємо, парламент прийняв у липні 2012-го. Як сказано на сайті Конституційного суду, зараз справу готують до розгляду на пленарному засіданні.

Зазначимо, що в липні у КСУ надійшло конституційне подання 57 народних депутатів щодо конституційності мовного закону. Подання до цього часу перебувало на розгляді колегії суддів КСУ.

Нагадаємо, мовний закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
Два роки тому, коли документ почав діяти, російську мову оголосили регіональною в Одеській області, у Харкові, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі, Севастополі, Дніпропетровську, Луганську та Донецьку.

Угорська мова тоді стала регіональною у місті Берегово на Закарпатті, а румунська — в селі Тарасівці Чернівецької області та в закарпатському селі Біла Церква.

Разом з тим у лютому цього року Парламент проголосував за скасування мовного закону. Це стало підставою для влади Криму заявити про утиск російськомовного населення. Тож тодішній в.о. президента Турчинов відмовився підписувати ухвалений закон. Таким чином, мовний закон формально досі діє.



пропозиції партнерів
Новини