Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Президенти Куби і США відновили двосторонні відносини

  • 721

Президент США Барак Обама і кубинський лідер Рауль Кастро 17 грудня виступили із заявами про початок процесу нормалізації двосторонніх відносин.

Звернення Обами і Кастро були показані в ефірі американського і кубинського телебачення відповідно в один і той же час.

За словами Обами, найближчим часом буде здійснено ряд кроків щодо відновлення двосторонніх відносин у торговельній і фінансовій сферах, а також будуть зроблені необхідні кроки з відновлення повномасштабних дипломатичних зв’язків. Зокрема, розповів Обама, буде спрощений режим поїздок американських громадян на Кубу, а також відкрито посольство США в Гавані.

При цьому президент США підкреслив, що Кубі, як і раніше, необхідно провести економічні і політичні реформи, а також поліпшити ситуацію з дотриманням прав людини.

Президент Куби Рауль Кастро в своєму зверненні, повідомив, що вітає початок відновлення відносин з США, проте підкреслив, що «протиріччя між двома країнами зберігаються».

Президент США, зокрема, заявив, що десятиліття «негнучкою» політики по відношенню до Куби не принесли результату, і настав час припинити цей «застарілий підхід».

Дипломатичні відносини США з Кубою були розірвані в 1961 році, після кубинської революції. США ввели проти острівної держави торгове ембарго, що діє по сьогоднішній день.


17 грудня влади Куби звільнили американського громадянина Алана Гросса, який перебував в ув’язненні близько п’яти років. У 2011 році його засудили до 15 років в’язниці за «діяльність, спрямовану проти незалежності та територіальної цілісності держави». Гросс працював за контрактом з Агентством міжнародного розвитку США (USAID) і займався поставками на Кубу телекомунікаційного обладнання для єврейської громади.


Крім Гросса, кубинська влада звільнила ще одного ув’язненого, засудженого на тривалий термін за співпрацю з розвідкою США. Його ім’я не розкривається. В обмін американська влада погодилися відпустити трьох кубинців, засуджених у США за шпигунство. Вони входили в так звану «Кубинську п’ятірку», члени якої були затримані в 1998 році і згодом засуджені до тривалих термінів. Двоє інших членів «п’ятірки» вже вийшли на волю, відбувши покарання.



пропозиції партнерів
Новини