Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Розпочався суд за скіфське золото

  • 1013

У Нідерландах розпочалось судове засідання, яке має вирішити долю Кримської колекції, яка досі перебуває у приватному музеї Алларда Пірсона, повідомляє 24 Канал.

Проблеми виникли після анексії Криму. Музей вирішив залишити українську колекцію в Астердамі, поки суд не вирішить, куди належить повернути пам’ятки: до окупованого Криму чи в Україну. Частину колекції вже вдалось повернути до Києва.

Легенданий шолом, меч із Товстої могили, золоті прикраси. Частину Київської колекції із виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі» вдалось повернути до України. 19 коштовних предметів, виготовлених ще до нашої ери у добу скіфів та сарматів експонують у Музеї історичних коштовностей України. Їх страхова вартість майже 11,5 мільйонів євро. Втім, грошова оцінка, це умовність, каже директор музею.

А от за кримську частину експозиції музею Алларда Пірсона Україна зараз судиться. Але першими до суду Амстердама звернулись кримські музеї, які тепер підпорядковані окупаційній владі. Вони вимагають у Нідерландів повернути колекцію скіфського золота на півострів. Перше слухання у справі відбувається без участі сторін. Нідерланди визнали, що всі експонати виставки є державною власністю України.

Тим часом, російські пропагандистські канали приділяють цій темі чимало часу. Переконують, що музей Алларда Пірсона нібито підтримує Росію. Як і суд в Амстердамі. Намагання кримських музеїв відсудити в України скіфське золото коментували на офіційному рівні.



пропозиції партнерів
Новини