Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

На Марсі планують вирощувати генетично модифіковані рослини

  • 649

Агентство з перспективних оборонних науково-дослідних розробок США (DARPA) готує генетично модифіковані організми з метою тераформування Марса — перетворення його в більш придатну для життя і схожу на Землю планету.

Про це повідомляє Lenta.ru.

У планах DARPA — нагріти і зробити більш насиченою атмосферу Марса. Для цього на планеті збираються садити і вирощувати здатні до фотосинтезу рослини, бактерії та водорості. Крім того, щоб не тримати майбутніх колоністів під замком на базах, клімат і ландшафт Марса також необхідно серйозно змінити.

Щоб прискорити цей процес, в DARPA створюють інструменти генетичної модифікації різних організмів (а не тільки пивних дріжджів і кишкової палички, з якими працюють в синтетичній біології).

«Я хочу брати будь-який організм, що володіє потрібними мені властивостями — і відразу бачити, де і що я можу знайти», — заявила Еліша Джексон (Alicia Jackson), заступник керівника нового відділу біологічних технологій DARPA

В агентстві вже розроблена програма DTA GView, яку Джексон назвала «Google Maps геномів». Вибравши будь-який організм, врахований у цій базі даних, вчені можуть одразу отримати список відомих генів і місць, де вони розташовані в геномі.

У DARPA хочуть знаходити і відбирати кращі гени будь-якого організму, а потім вставляти їх в інші форми життя. Спочатку такі експерименти проведуть з бактеріями й іншими мікроорганізмами, а потім і з багатоклітинними.

Вчені планують використовувати отримані організми для заселення територій, постраждалих від природних чи техногенних катастроф. Розмножуючись в екстремальних умовах і займаючись фотосинтезом, нові організми відновлять зруйнований ландшафт, заявила Джексон. Успішний досвід такої реконструкції і дозволить в майбутньому приступити до тераформування Марса.



пропозиції партнерів
Новини