Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Знайдено нові докази канібалізму в експедиції Франкліна

  • 1066

Канадські та британські біоархеологи знайшли нові свідчення канібалізму серед членів втраченої експедиції сера Джона Франкліна 1845 року.

Під час аналізу кісток вони виявили відполіровані ділянки, які найімовірніше утворилися, коли кістки виварювали в кухарському котлі. Дослідження опубліковане в журналі Osteoarchaeology.

Вчені проводили повторний аналіз людських кісток, знайдених в XIX-XX столітті в Канадській Арктиці. Вони перевіряли гіпотезу, згідно якої, якщо члени експедиції дійсно практикували канібалізм, то вони повинні були пройти через декілька його стадій. На останньому етапі, коли більше не залишалося м’язів та інших м’яких тканин, моряки могли виварювати кістковий мозок з роздроблених кісток. Про це були отримані свідчення місцевих жителів, хоча їх і заперечували мореплавці XIX століття.

Три види травм могли означати використання кісток в якості їжі: обгорілі сліди від приготування на вогні, ламані травми, що супроводжували видобуток кісткового мозку, і відполіровані сліди, що виникають при перемішуванні кісток в казанку. Вченим не вдалося знайти обгорілих ділянок, а всі знайдені переломи не вдалося ідентифікувати однозначно: вони могли виникнути в результаті більш пізнього руху льодів або дій диких тварин.

Тим не менш, вченим вдалося знайти на деяких кістках відполіровані сліди, походження яких виявилося важко з чимось сплутати. Відповідні експерименти раніше показали, що подібні сліди залишаються від тертя кістки об посуд, в якому вона готується. За результатами дослідження вчені роблять висновок, що найімовірніше, члени експедиції Франкліна дійсно пройшли через всі стадії канібалізму.

Експедиція Сера Джона Франкліна стартувала в травні 1845 року з Англії. До її складу входили два кораблі, а метою підприємства був пошук північно-західного торгового шляху, який би дозволив обігнути Америку з півночі. Після краху кораблів деякі моряки намагалися дістатися до найближчих поселень пішки, але не змогли цього зробити через суворі погодні умови.

Кораблі Франкліна були знайдені водолазами, а тіла загиблих моряків виявили археологи в кінці ХХ століття. В ході первинного аналізу кісток на них були знайдені численні сліди від ножів. Ці дані стали першими свідченнями можливого канібалізму серед зневірених мореплавців.



пропозиції партнерів
Новини