Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Українські хакери 5 років крали прес-релізи

  • 1006

В Сполучних Штатах набирає обертів скандал за участю українських хакерів. Вони були ядром групи, яка займалася крадіжкою прес-релізів. За п’ять років це принесло їм близько $100 млн.

Як пише Bloomberg, українці зламали системи трьох великих сервісів дистрибуції прес-релізів. Хакери крали з системи ще не опубліковані повідомлення компаній. Потім продавали їх як інсайдерську інформацію.

Жертвами злому стали три сервіси: PRNewswire, Marketwired і Business Wire (належить корпорації Berkshire Hathaway Уоррена Баффета). На ці сайти щодня завантажуються десятки тисяч прес-релізів.

Bloomberg стверджує, що українські хакери крали неопубліковані релізи останні п’ять років.

«Вони викачали понад 150 тисяч прес-релізів, в тому числі корпоративні дані, на підставі яких могли прогнозувати поведінку фондового ринку», — повідомляє видання з посиланням на силовиків США, які розслідували інцидент

Вкрадені релізи хакери передавали своїм спільникам в Україні та Америці, які нібито використовували їх, щоб торгувати акціями десятків компаній. Серед них, за твердженням американських силовиків, акції Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar і Oracle.

«Це безпрецедентний випадок з точки зору того, скільки інформації було зламано і скільки трейдерів брало участь у махінаціях», — так прокоментувала інцидент Мері Джо Уайт, глава SEC

У поліції США поки не знають, кому прийшла ідея красти прес-релізи — українцям чи американцям. Відомо, що серед заарештованих у вівторок є професійних трейдер Віталій Корчевський. Колеги описують його як справжнього фахівця в ринкових стратегіях.

Вчора суд випустив Корчевського під заставу в $100 000.

Також серед затриманих у вівторок — Владислав Холупський, Леонід Момоток і Олександр Гаркуша.

У самій же справі про крадіжку інформації та махінаціях з акціями фігурують п’ять осіб: Іван Турчинов, Олександр Єременко, Аркадій Дубовий, Ігор Дубовий та Павло Дубовий. З їх біографії мало що відомо. За даними Bloomberg, вони — не професійні торговці на біржі, а працюють у сфері будівництва і торгівлі нерухомістю.

Зв’язок між трьома з підсудних вже встановлена ​​- Аркадій, Ігор і Павло Дубові — сім’я. Аркадій та Ігор, батько і син, живуть у США. Павло ж, ще один син, проживає в Україні.

За даними регулятора, незаконний дохід Корчевського склав $17,5 млн. А сім’я Дубових заробила $31 млн.



пропозиції партнерів
Новини