Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Вчені створили вікна, які перетворюють сонячну енергію в електрику

  • 866

Вчені Лос-Аламоської національної лабораторії і університету Мілана-Бікокка розробили технологію перетворення вікон у сонячні батареї за допомогою напівпровідникових квантових точок.

Про це повідомляє popmech.ru.

У таких енергоємних пристроях вбудовані у шибки наночастинки вбирають денне світло і на невидимій для людського ока інфрачервоній довжині хвилі направляють його до сонячної комірки, розташованої з краю вікна, пояснює голова дослідницької групи в Лос-Аламоській лабораторії Віктор Климов.

На відміну від попередніх проектів з перетворення вікон у сонячні батареї, де сонячні комірки були дуже маленькими, а шибки темними, нинішня розробка значно менше втрачає енергії при резорбції і має прозорість звичайної шибки. Так, за словами Віктора Климова, ККД перетворення енергії нових сонячних вікон становить 3,2%. Для порівняння: ККД найкращих сонячних батарей варіюється у межах від 12% до 18%. До того ж завдяки квантовим точкам, які поглинають світло по всьому спектру, нові сонячні вікна не спотворюють кольори

На додачу, квантові точки у нових енергоємних пристроях виготовлені з композитних матеріалів, до складу яких входить мідь, індій, селен і сірка, підкреслює вчений, наголошуючи, що кадмію та інших токсичних металів, які зазвичай використовувалися у подібних системах, вдалося позбутися.

Наразі розробники працюють над зниженням вартості нової технології.



пропозиції партнерів
Новини