Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Птахів вперше застали за суперечкою про батьківські обов'язки

  • 594

Ці невеликі, але яскраві родичі горобців утворюють стійкі та вірні пари на все життя.

Турботу про дітей амадіни зворушливо ділять порівну з перших же кроків: з побудови гнізда — до нагляду за пташенятами та годування. Навіть яйця вони висиджують по черзі, дотримуючись суворої справедливості в чергуванні. Орнітологи знають, що час висиджування самець і самка Taeniopygia guttata розподіляють порівну, і поки один залишається в гнізді, партнер відправляється шукати їжу.

Зацікавившись такою повчальною тягою до справедливості, Клементина Віналь і її колеги вирішили з'ясувати, як відбувається цей розподіл праці і чи не використовуються при цьому голосові сигнали, повідомляє Nacked Science.

Розводячи одразу 12 пар зебрових амадин у великому вольєрі, вони уважно стежили за їх поведінкою і застосували досить жорстоку хитрість. Після того, як належні самцеві півгодини на полювання спливали, його «затримували на роботі», не дозволяючи повернутися до гнізда цілу годину. Що відбувалося при поверненні, можна побачити в записі. Замість нормального спілкування пташина пара починає «розмовляти» у прискореному режимі, на підвищених тонах, змінюючи звуки частіше, ніж зазвичай.

Цікаво, що коли після такої дискусії приходила черга самки вирушати за їжею, вона могла в помсту теж повернутися пізніше визначеного терміну. А що? Більш того, час запізнення залежав не тільки від часу запізнення її партнера, але і від часу, який вони провели за сваркою після його повернення. Якщо спір пари тривав кілька хвилин (самець встигав видати близько 40 «виправдовуючих» писків), то самка проводила вдома 20-60 хвилин. Якщо довше, то вона намагалася повертатися раніше.

Автори зауважують, що ця дивовижна картина говорить про головне: птахи не просто механічно розподіляють обов'язки порівну. Вони ще й «говорять» про них і про їх дотримання)



пропозиції партнерів
Новини