Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Львів перейматиме досвід Фрайбурга у будівництві сонячних поселень

  • 710

З 2016 року Львів розпочне співпрацювати з Фрайбургом (Німеччина) у впровадженні енергозберігаючих технологій.

Як зазначають у міськраді, у рамках відповідної програми німецькі фахівці консультуватимуть львів’ян щодо залучення грантових коштів і поетапності запровадження «зелених» технологій у житлових будинках та на підприємствах обласного центру, передає Львівська Пошта.

Львів отримає можливість перейняти цінний досвід міста, яке визнано столицею сонячної енергетики.

Сьогодні Фрайбурґ використовує фотоелектричні батареї загальною потужністю 4,3 МВт — на одного жителя припадає близько 21 Вт. Саме у цьому німецькому місті свого часу виник потужний екологічний рух, поштовхом до якого стала багатотисячна протестна акція проти будівництва ядерного реактора у містечку Віль-на-Кайзерштулі у 1975 році.

У Фрайбурзі, що складається з багатоквартирних житлових будинків та комерційного центру, у 2000 році на місці колишньої французької військової бази побудували сонячний житловий квартал, який став полігоном для зеленого будівництва та вивчення реальної ефективності нових еко-технологій. Ініціатор проекту — архітектор Рольф Діш всі будинки спорудив з дерева, покрив їх ізоляційним шаром завтовшки 35 мм і обладнав на дахах сонячні міні-електростанції.

Кількість виробленої енергії залежить від розміру та нахилу покрівлі, а також освітленості з південного боку. Підрахунки, які ведуть мешканці поселення, свідчать, що їхні будинки виробляють y середньому втричі більше електроенергії, ніж споживають. Надлишки «зеленої» енергії стали для власників сонячних будинків джерелом додаткового доходу. Для попередження появи грибка на кожному поверсі встановлено вентилятор, який кожні 90 секунд випускає назовні тепле повітря.

На додачу, у сонячному поселенні діють спеціальні правила пересування. Практично всі вільні ділянки займають пішохідні зони та доріжки для велосипедів, забезпечено сполучення з громадським транспортом, а користування автомобілем у більшості зон взагалі заборонено.

Мешканців заохочують до практики carshare — спільного користування автівками.

Будинки у «Сонячному поселенні» Фрайбурґа коштують значно дорожче за звичайні. Як зізнаються його мешканці, навіть заробляючи на продажі електроенергії, таке житло окупиться лише за 15-20 років.

З 1999 року в Німеччині діє закон про субсидії стосовно поновлюваної енергії. Якщо вартість спожитої енергії для мешканця Фрайбурґа становить менше 20 центів за 1 кВт-год, то сонячна енергія продається по 50 центів.

У Фрайбурзі Рольф Діш також побудував свій славнозвісний «Геліотроп» — приватний будинок, який першим у світі почав виробляти більше енергії, ніж споживати.

На даху будівлі розташовано 60 монокристалічних кремнієвих модулів, які поглинають сонячні промені й перетворюють їх на електричний струм. Залежно від пори року «Геліотроп», який обертається за сонцем, виробляє у чотири-шість разів більше енергії, ніж споживає. На додачу, будинок збирає і фільтрує дощову воду для побутових потреб, очищує стічну воду для ставкa та переробляє сміття на сухі дезодоровані суміші.



пропозиції партнерів
Новини