Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Вчені розробили технологію вторинної переробки магнітів

  • 470

Рідкісноземельні метали, які складаються з групи 17 хімічних елементів, є однією з найнеобхідніших сировин у світі. Вони використовуються при виробництві вітрогенераторів, гібридних автомобілів, мобільних телефонів і навіть снайперської зброї.

Експерти вважають рідкісноземельні метали нафтою майбутнього. Проблема полягає у тому, що сировину треба добувати у складних умовах і з великими витратами енергії та шкодою для екології.Досі дослідники намагалися отримати окремі рідкісноземельні метали з магнітів. Проте технології для цього досить складні і дорогі. Німецьким вченим з проектної групи інститутів ім. Фраунгофера — Інституту циклу відходів і стратегій ресурсів та Інституту дослідження силікатів — вдалося цей процес значно спростити та зробити більш ефективним, йдеться на сайті закладу.

Процес переробки постійних магнітів відбувається за декілька етапів. Спочатку матеріал зріджують. Розігрітий до температури вище за 1000°C він потрапляє на мідне колесо, яке охолоджується водою та обертається зі швидкістю 10-35 м на секунду. Як тільки крапля розплава торкається міді, вона за долю секунди віддає свій жар металу і застигає. Під час цього виникають пластівці, які розмелюють до порошку, з якого потім можна знову виробляти нові постійні магніти. Поки що вторинний продукт своїми магнітними якостями поступається комерційним магнітам. Тому команда продовжує працювати над оптимізацію процесу рециклінгу.

Вчені вже збудували демонстраційну установку, яка здатна переробляти до півкілограма розплаву. Поки що невідомо, чи підійде технологія для промислового використання. Адже очікувана фінансова вигода у даному випадку залежить не лише від процесу рециклінгу, але й від динаміки цін на рідкісноземельні метали: чим вища ціна, тим рентабельніше вторинне використання магнітів. Теоретично потреба у будь-якому разі висока. Наприклад, один двигун для електромобіля містить 2 кг магнітів, у складі яких 600 г рідкісноземельних металів.



пропозиції партнерів
Новини