Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Антимонопольний комітет України оштрафував «Газпром» на ₴85 млрд

  • 615

АМКУ оштрафував «Газпром» на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту рази магістральними трубопроводами територією України.

Про це повідомив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв на своїй сторінці в Facebook.

«Тільки що прийнято рішення про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України компанією «Газпром» як монопольного покупця», — написав Терентьєв

За його словами, сума штрафу становить 85 млрд грн.

Нагадаємо, раніше АМКУ оприлюднив попередні висновки у справі «Газпрому». Тоді Терентьєв заявляв, що протягом 2009-2015 років «Газпром» постійно порушував умови контракту з НАК «Нафтогаз України» та ігнорував будь-які звернення про зміну умов співпраці на економічно обґрунтовані і взаємовигідні.

Зазначимо, що це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд установлено 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень оштрафували асоціацію «Меблідеревпром» і 14 її учасників. Втім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Відповідачі оскаржують (і найчастіше успішно) більшість рішень комітету в судах.

Нагадаємо, наприкінці квітня антимонопольні органи Європейського Союзу пред’явили «Газпрому» офіційне звинувачення у зловживанні монопольним становищем у Польщі, в Угорщині, Естонії, Латвії, Литві, Чехії, Словаччині, Болгарії. Російську компанію звинуватили у створенні штучних бар’єрів для постачання газу з одних країн Центральної та Східної Європи в інші та встановленні несправедливих цін на газ.



пропозиції партнерів
Новини