Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Українські вчені розповіли про дослідження Антарктиди

  • 481

Українській антарктичній станції «Академік Вернадський», яку передав Україні у 1996 році британський уряд, виповнюється 6 лютого 20 років.

Про необхідність участі нашої країни в антарктичних дослідженнях вітчизняні учені розповіли на прес-конференції в Укрінформі.

«Перше питання, яке постає — навіщо нам Антарктика. Це кладова на майбутнє. Там гігантські запаси біоресурсів, мінералів, нафти та газу. Вона нам саме цим і цікава», — сказав директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Валерій Литвинов

За його словами, з 197 країн-членів ООН, лише 29 країн, які проводять наукові дослідження в Антарктиці, мають найвищий, консультативний, статус, та матимуть право голосу й вето при майбутньому розподіли ресурсів Антарктики. З 1996 року до них приєдналася і Україна. Зараз на станції в Антарктиці Україна веде дослідницькі роботи в галузі геофізики, медицини, метеорології, біології.

Крім того, наукові дослідження, які проводять українські учені, вже зараз дозволяють не тільки підтримати престиж країни, а й можуть використовуватися при розвідці корисних копалин, глобальному прогнозуванні змін клімату та довгостроковому прогнозуванні погоди, зокрема в Південній півкулі, розробці біотехнологій.

«Ще 20 років тому ніхто не чув, що таке біотехнологія. А сьогодні нові штами організмів вже використовуються у фармацевтиці, косметичній промисловості. Виявляється, що мікроорганізми у багатьох аспектах є дуже важливими. І виявляється, що саме Антарктида є джерелом таких штамів, які можна досліджувати і виділяти з них такі біологічні речовини, які далі можна використовувати», — сказав доктор біологічних наук, учасник двох антарктичних експедицій Валерій Поліщук

Він зазначив, що попри недостатнє фінансування українських досліджень, їх результати мають дуже високий престиж у світовій науковій спільноті.

«Наука оцінюється в першу чергу за престижністю публікацій. На нас посилаються, і ми зробили дуже важливу роботу, незалежно від того фінансування, яке далеко не покриває навіть мінімальної необхідності», — сказав Поліщук



пропозиції партнерів
Новини