Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Вчені створили 3D-принтер для друку органів

  • 583

Апарат для 3D-біопринтинга був створений в Університеті Уейк-Форест (США). Надруковані на ньому тканини успішно пройшли випробування на тваринах.

3D-біопринтер отримав назву Integrated Tissue and Organ Printing System. Він дозволяє друкувати тканини, пронизані мікроканалами, через які в них надходять поживні речовини. В якості матеріалу служить біорозкладаний пластик і гель, що містить клітини. Для демонстрації можливостей апарату, вчені надрукували м’яз, щелепну кістку і вушну раковину. Як зазначає професор Ентоні Атала з Університету Уейк-Форест, таким чином були отримані і м’які (м’язи) і більш щільні тканини (хрящі та кістки).

Зразки синтетичних тканин були імплантовані в тіла тварин. Кістки і м’язи дісталися щурам, а хрящі — мишам. Через кілька тижнів, вони перевірили імплантати і виявили, що всі вони успішно прижилися, були здоровими і функціонуючими, пише popsci.com.

«Уявімо, що до нас надійшов пацієнт з травмою щелепної кістки, і в ній не вистачає фрагмента, — розповідає професор Атала. — Ми можемо зробити знімки, обробити їх за допомогою нашої програми і надрукувати на принтері фрагмент кістки, який в точності підійде пацієнту»

Творцям 3D-біопринтера ще належить переконатися в надійності надрукованих тканин. За словами професора Атали, вчені також планують застосувати технологію для друку інших видів тканин.



пропозиції партнерів
Новини