Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Bellingcat: Відповідальність за катастрофу MH17 несе Міноборони РФ

  • 514

Експертна група Bellingcat опублікувала нову доповідь про катастрофу Боїнга МН17 Малазійських авіаліній, який зазнав катастрофи 17 липня 2014 року в небі над Донбасом.

У доповіді під назвою «MH17: ймовірні підозрювані і свідки з 53-ї зенітно-ракетної бригади» експерти називають імена тих військових, які могли би безпосередньо віддавати наказ на транспортування зенітно-ракетного комплексу Бук на територію України і на пуск ракети, яка збила Боїнг, повідомляє DW. Експерти Bellingcat підкреслюють, що головну відповідальність за катастрофу пасажирського літака несе Міноборони РФ спільно з військовим командуванням та лідерами самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». За твердженням авторів розслідування, Буком, який збив літак, швидше за все, управляли військовослужбовці 2-го батальйону 53-ї зенітно-ракетної бригади армії РФ.

У звіті наголошується, що стандартний екіпаж Бука складається з двох солдатів — оператора установки і водія, а також сержанта і лейтенанта. При цьому рішення про пуск ракети приймає лейтенант. Автори звіту зуміли визначити особи десяти офіцерів 2-го батальйону, один з яких міг віддати наказ. Однак хто саме це зробив, експерти Bellingcat сказати не можуть, тому у звіті зазначені лише їх імена і перші літери прізвищ, а обличчя на фотографіях навмисно розмиті.

Експерти стверджують, що точний склад екіпажу повинен бути відомий командирові батальйону і/або командиру бригади, так як саме вони повинні були відібрати солдатів і офіцерів для управління Буком. За даними Bellingcat, в той період посаду командира батальйону в той період імовірно обіймав Дмитро Трунін. У свою чергу, його начальником, командиром 53-ї зенітно-ракетної бригади був Сергій Мучкаев. Автори розслідування припускають, що Мучкаев віддавав накази про переміщення 2-го батальйону і, зокрема, про транспортування ЗРК Бук на українську територію. Хоча, за оцінками експертів, Мучкаев навряд чи самостійно приймав рішення про транспортування ЗРК на територію України — це знаходилося в компетенції вищого командування.

Крім того, експерти назвали імена ряду вищих військових чиновників РФ, які несуть опосередковану відповідальність за аварію Боїнга. На чолі цього списку — міністр оборони РФ Сергій Шойгу з двома його першими заступниками — Валерієм Герасимовим і Аркадієм Бахіним. А також президент Росії Володимир Путін, який за Конституцією є верховним головнокомандувачем ЗС РФ. За словами засновника Bellingcat Еліота Хіггінса, ця доповідь — укорочена і цензурована версія того звіту, який було передано прокуратурі Нідерландів в грудні 2015 року. Зокрема, у варіанті для слідчих вказані повні імена і прізвища підозрюваних військовослужбовців 53-ї зенітно-ракетної бригади, а їхні обличчя на фотографіях не розмиті.



пропозиції партнерів
Новини