Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

У Кривому Розі під пам'ятником Леніну виявили церкву

  • 761

Під постаментом знесеного пам'ятника Леніну в Кривому Розі знайшли старовинну церкву.

Працівники місцевого історико-краєзнавчого музею розкопали старовинну церкву під постаментом знесеного пам’ятника Леніну в Центрально-Міському районі Кривого Рогу.

«Храм побудували в 19 столітті на честь Миколи Чудотворця. Вулицю, на якій збудували святиню, назвали Миколаївською, проте з приходом більшовиків церкву розібрали по цеглинці до фундаменту. До речі, вона знаходилася під землею понад 80 років», — кажуть краєзнавці

На цьому місці у різний час було 3 храми. Перший — дерев’яний, був збудований у 1761 році, але його зруйнували під час російсько-турецької війни. Потім дерев’яний храм Святого Миколая відновили, а через 100 років на його місці звели церкву з білого вапняку.

Коли цьогоріч в сквері біля пам’ятника Леніну почали реконструкцію, то біля постаменту й школи мистецтв зняли асфальт. Там краєзнавці зауважили траншеї, а потім і сланцеві плити, які раніше були підлогою церкви. Місцеві дослідники розкопали частину фундаменту храму та знайшли старовинні монети.

У Криворізькому міському історико-краєзнавчому музеї розповіли, що частину розкопаного фундаменту помістять під ковпак для загального огляду. Наразі вчені та волонтери розкопали 8 метрів фундаменту в довжину, а 6 в глибину. Нагадаємо, пам’ятник Леніну знесли в Кривому Розі ще ніч з 1 на 2 жовтня 2014 року.

Джерело: tv.kr.ua



пропозиції партнерів
Новини