Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Обама приїхав на Хіросіму

  • 390

Барак Обама став першим президентом США, який відвідав Хіросіму.

США і Японія сподіваються, що такий жест продемонструє міцність їхнього альянсу. Влада обох країн розраховує, що візит Барака Обами в Хіросіму, де внаслідок вибуху атомної бомби 6 серпня 1945 року загинули тисячі осіб, підкреслить новий рівень примирення та міцності зв’язків між двома колишніми ворогами.

Головна мета президента США в Хіросімі, де він покладе вінок до меморіалу миру — привернути увагу до своєї програми у сфері ядерного роззброєння. У 2009 році президент США отримав Нобелівську премію миру за виступи на цю тему, які вразили багатьох .

Барак Обама заявив, що під час візиту до Хіросіми у супроводі японського прем’єр-міністра Сіндзо Абе він вшанує пам’ять усіх загиблих у другій світовій війні, але не буде вибачатися за бомбардування. Друга атомна бомба була скинута на місто Нагасакі 9 серпня 1945 року. Через шість днів Японія капітулювала.

Більшість американців вважають, що бомбардування були необхідні, щоб покласти кінець війні і врятувати життя, однак деякі історики ставлять цю точку зору під сумнів. Більшість японців вважають ці удари невиправданими.

Я приїду в першу чергу для того, щоб вшанувати пам’ять десятків мільйонів людей, загиблих під час Другої світової війни. Хіросіма нагадує нам, що війна, незалежно від її причин і складу учасників, призводить до величезних страждань і втрат, особливо для ні в чому не винного мирного населення», — заявив Барак Обама

У Білому домі були суперечки з приводу того, відповідний зараз момент для порушення давнього табу на візити президентів у Хіросіму, особливо з урахуванням майбутніх виборів. Однак помічникам Барака Обами вдалося приборкати негативну реакцію з боку ветеранських асоціацій, підкресливши, що він не буде ставити під сумнів рішення про скидання атомних бомб.

Я не буду повертатися до рішенням про застосування атомної зброї в Хіросімі і Нагасакі, але підкреслю, що наш спільний візит до Хіросіми з прем’єр-міністром Сіндзо Абе демонструє світу можливість примирення: навіть колишні супротивники можуть стати найближчими союзниками, — сказав президент США

Напередодні Обама на саміті G7 прокоментував ситуацію в Україні.

Джерело: golos-ameriki.ru



пропозиції партнерів
Новини