Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Рекорди ЄВРО: від Роналду до Зінченка

  • 2422

Поки росіяни намагаються встановити рекорд за кількістю бійок на Євро-2016, ми зібрали для вас справжні футбольні досягнення чемпіонату Європи.

Комусь для рекорду достатньо лише вийти на поле, а деякі футболісти змушені роками важко працювати для потрапляння у список «Най». Розпочнемо з новачків чемпіонату. Цьогоріч вперше побувають на Євро команди Албанії, Ісландії, Північної Ірландії, Словаччини та Уельсу.

Зате наставник збірної Німеччини, Йоахім Льов, є «постійним клієнтом»: він став першим за історію тренером, який вів національну збірну на трьох європейських першостях. До речі, саме німці найчастіше грали у фінальній стадії ЧЄ — 12 разів поспіль.

Якщо говорити про тренерів, то серед найстарших опинилися: англієць Рой Ходжсон (68 років), українець Михайло Фоменко та ісландець Ларс Лагербак, яким по 67. Наймолодшими на цьогорічному чемпіонаті є представник РФ Леонід Слуцький та Уельсу Кріс Коулмен — їм по 45 років. Похвалитися найбільшою зарплатнею може вищезгаданий наставник Англії, який одержує 5 млн євро на рік. Найменше заробляє румунець Англе Іорданеску — 120 тис євро. І, звісно ж, є ще Слуцький, який запевняє, що працює «за ідею».

За всю історію футболу ще не було жодного гравця, який тричі перемагав на Євро. Але у випадку перемоги іспанської збірної одразу 5 футболістів можуть опинитися в рейтингу рекордсменів: Андрес Іньєста, Ікер Касільяс, Серхіо Рамос, Давид Сільва і Сеск Фабрегас.

Два в одному. Лише один спортсмен з Німеччини, Берті Фогтс, зумів одержати перемогу на Євро у якості і гравця, і головного тренера. Цьогоріч Дідьє Дешам спробує повторити такі результати: француз був капітаном «золотої» збірної Франції на Євро-2000, а тепер є очільником національної збірної.

Цього року чимало учасників Євро мають можливість побити попередні досягнення. Як-от Роналду стане рекордсменом за кількістю матчів, а Іньєста — за кількістю перемог.

Найактивніший футболіст Євро

Завдяки чемпіонату Європи Кріштіану Роналду прославився на весь континент 12 років тому, коли йому було лише 19. Цей чемпіонат став четвертим у кар’єрі Роналду, який вже встиг відіграти 16 матчів у турнірах.

Переможний футболіст Євро

Рекорд за більшістю перемог вже розділили Хабі Алонсо, Ікер Касільяс, Андрес Іньєста, Сеск Фабрегас та й Фернандо Торрес, які зуміли перемогти по 9 матчів на Євро. Поряд розміщуються Зінедін Зідан, Едвін ван дер Сар, Ліліан Тюрам та Нуну Гомеш. Однак, найбільше шансів побити рекорд має все ж таки Іньєста, не зважаючи на те, що йому 32.

Найстабільніший бомбардир

Одразу семеро гравців стабільно відзначалися голами поспіль на трьох чемпіонатах Європи. У списку і зірки, і просто хороші гравці: Юрген Клінсманн, Володимир Шміцер, Тьєррі Анрі, Поштіга, Нуну Гомеш. А ще є двоє футболістів, які завжди були серед най-най — Кріштіану Роналду та Златан Ібрагімович. Вони забивали у 2004, 2008 та 2012 роках. Якщо відправлять в чужі ворота хоча б по одному м’ячу, то стануть єдиними, хто забивав на чотирьох Євро.

До речі, Златан Ібрагімович взагалі може зробити своє досягнення більш унікальним, оскільки він один за всю історію континентальних турнірів, хто забив по 2 м’ячі на трьох Євро.

Найстарший футболіст

Рекорд усіх Євро цьогоріч побив воротар збірної Угорщини Габор Кіраї, який став найстаршим гравцем в історії Чемпіонатів Європи з футболу. Гравець вийшов на поле в матчі Австрія — Угорщина у віці 40 років і 74 дні. Раніше це досягнення належало Лотару Маттеусу зі збірної Німеччини і становило 39 років та 91 день. Кіраї відомий тим, що завжди грає в тренувальних штанях.

За перші матчі на Євро-2016 деякі команди вже встигли виокремитися і похвалитися (або не похвалитися) не лише своїми результатами, а й свіжими рекордами.

Збірна Іспанії в матчі проти Чехії встановила унікальне досягнення, провівши 378 (!) передач за перший тайм. Жодна збірна на Євро-2016 наразі не змогла навіть наблизитись до показника «червоної фурії».

Олександр Зінченко, 19-річний півзахисник, став наймолодшим гравцем української збірної, який коли-небудь виходив у складі головної команди на ЧЄ. Зінченко вийшов у матчі зі збірною Німеччини на 73 хвилині, замінивши Віктора Коваленка.

Шведи зуміли встановити унікальне для чемпіонату досягнення — вони забили м’яч, жодного разу не вдаривши у площину воріт суперника. Матч між збірними Ірландії та Швеції завершився нічиєю 1:1, адже шведи зуміли зрівняти рахунок завдяки захиснику ірландців Веслі Хулахану після прострілу Златана Ібрагімовича. Оригінальний рекорд продовжив список «цікавих» досягнень Євро-2016, серед яких вже опинилася відсутність ударів у першому таймі від збірної Північної Ірландії.

І поки останній рекорд встановили не зовсім футболісти, а глядачі. Трансляцію матчу між Німеччиною та Україною 12 червня на першому каналі німецького мовника ARD Das Erste переглянули більше 26,5 млн німців, що є рекордним показником для стартових матчів Бундестіму під час ЧЄ з футболу.

Нагадаємо, матч Україна — Північна Ірландія може початися хвилиною мовчання.



пропозиції партнерів
Новини