Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Як українці на Євро зганьбилися...

  • 2083

Для збірної України Євро-2016 завершився повним провалом. При цьому, статистика матчів, у цілому, свідчить про перевагу українців у володінні м'ячем та достатній кількості гольових моментів. Щоправда, з реалізацією у нас не склалося. Ми проаналізували всі матчі нашої збірної на Євро-2016 та зібрали найцікавіші відгуки про гру українців.

УКРАЇНА – НІМЕЧЧИНА

Шлях збірної України на Євро-2016 стартував із матчу проти чинних чемпіонів світу – команди Німеччини. Українська команда поступилася з німцями з рахунком 0:2, однак цей матч показав, що ми таки були претендентами на вихід з групи.

Склад

Фоменко не мав проблем зі складом, однак зумів здивувати своїм вибором. Позицію центрального атакувального півзахисника він віддав 20-річному Віктору Коваленку, для якого цей матч став першим офіційним у складі національної команди. Водночас, у запасі залишився опорний півзахисник та капітан Руслан Ротань, який був основним гравцем у кваліфікації Євро-2016.

Пару "опорників" склали Тарас Степаненко та Сергій Сидорчук. На решті позицій минулося без сюрпризів. У воротах – Андрій П'ятов. Зліва в обороні грав В’ячеслав Шевчук, який вивів команду на поле з капітанською пов'язкою, справа розташувався Артем Федецький, а в центрі – Євген Хачеріді та Ярослав Ракицький. У півзахисті діяли Євген Коноплянка (зліва) та Андрій Ярмоленко (справа). На вістрі атаки опинився Роман Зозуля.

Статистика (Німеччина – Україна)

Удари в площину воріт

9 – 3

Удари в напрямку воріт

18 – 7

Володіння м’ячем

63% – 37%

Точність передач

89% – 75%

"Пробіг"

112,5 км – 114,5 км

Офсайди

2 – 2

Голи

2 – 0

Коноплянка створив небезпечний момент біля воріт Нойєра вже на 5-ій хвилині поєдинку. Наш півзахисник пробив із 43-го сектору, і німецький голкіпер не без труднощів парирував цей удар. Однак українці після першого ж стандарту в свої ворота вмудрилися пропустити: на 19-ій хвилині проходить навіс зі штрафного, Сидорчук не встигає прикрити Шкодрана Мустафі, і захисник німців влучно переправляє м'яч у дев'ятку. 1:0.

На 27-ій хвилині українці отримують шанс зрівняти рахунок: Хачеріді небезпечно пробиває у ворота Нойєра, але той витягує майже «мертвий» м’яч. Ще один ледь не 100-відсотковий шанс "синьо-жовті" втрачають на 37-ій хвилині – Боатенг дивом вибиває м'яч з самої лінії воріт після удару Коноплянки.

Попри непоганий початок нашої збірної, у другому таймі німцям таки вдалося повернути собі перевагу. Чемпіони світу створили біля воріт П’ятова кілька небезпечних моментів, однак український голкіпер щоразу рятував свою команду. Утім, на 92-ій хвилині Швайнштайгер зумів подвоїти перевагу німців. 2:0. Ми програли перший матч на Євро-2016, і, як з'ясувалося, не останній.

Реакція соцмереж

Уболівальники та експерти висловлювали кардинально різні думки з приводу результату збірної України у матчі проти чемпіонів світу. Однак всі зійшлися на одному: попри поразку, за гру українців не було соромно.

Сухі цифри не завжди дорівнюють враженню від гри, – Андрій Панас

Поразка нашої збірної – це секретний пункт Мінська, на якому наполягла Меркель, – Сірий Кардинал

Як казав один мій знайомий, "але жінки у нас красивіші", – Олена Пилипенко

Дайте П'ятова, я його розцілую! – Christina Vinovska

Дякую команді за достойну гру проти чемпіонів світу. Головне на опускати руки! Все попереду! #ТвояЗбірна, – Святослав Вакарчук

УКРАЇНА – ПІВНІЧНА ІРЛАНДІЯ

На матч проти ірландців усі українці покладали великі сподівання. Після цілком пристойної гри проти Німеччини від підопічних Фоменка очікували лише перемоги. Однак сталося не так, як гадалося. Оборонний футбол проти аутсайдерів групи привів нашу збірну до провальної поразки.

Склад

Порівняно з матчем проти Німеччини Михайло Фоменко зробив одну зміну – на вістрі атаки він поставив Євгена Селезньова замість Романа Зозулі. На решті позицій вийшли гравці, які розпочинали стартову гру Євро-2016. Ворота захищав Андрій П'ятов. В обороні зліва-направо розташувалися В'ячеслав Шевчук, Ярослав Ракицький, Євген Хачеріді та Артем Федецький. В опорній зоні діяли Тарас Степанеко та Сергій Сидорчук. Позицію лівого хавбека традиційно посів Євген Коноплянка, а правого – Андрій Ярмоленко. А позицію плей-мейкера отримав юний Віктор Коваленко.

Статистика (Україна – Північна Ірландія)

Удари в площину воріт

5 – 7

Удари в напрямку воріт

17 – 13

Володіння м’ячем

65% – 35%

Точність передач

82% – 58%

"Пробіг"

109 км – 114 км

Офсайди

3 – 1

Голи

0 – 2

Наша збірна вважалася фаворитом у зустрічі із Північною Ірландією. Однак свого завдання українці не виконали, і виявилися зовсім не готовими до оборонних дій своїх опонентів. Крім цього, зелено-білі, для яких вихід до фінальної частини чемпіонату вже неймовірне досягнення, у поєдинку проти України продемонстрували сильніше бажання до перемоги, яку вони у підсумку й отримали.

Підопічні О'Ніла взяли ініціативу у свої руки ще зі стартових хвилин. Це, очевидно, стало неабиякою несподіванкою для української збірної. На 3-ій хвилині матчу ірландці вже заробили перший кутовий. Українці оговталися, і Сергій Сидорчук відповів пробивши по воротах суперника, але влучив у захисника. І хоча помалу наша збірна дещо перехопила ініціативу й взяла м'яч під свій контроль, гострих моментів нам так і не вдалося створити, а роботи для ірландського голкіпера було геть небагато. Перший тайм завершився рівною та нудною грою.

Однак другий тайм виявився ще гіршим. Уже на 49-ій хвилині Гарет МакОулі переграє Хачеріді та відправляє м'яч у ворота Андрій П'ятова. І знову ми пропустили зі стандарту. Здавалося б, що це має розізлити збірну, але хлопці геть розклеїлися. На 58-ій хвилині арбітр відправляє футболістів у підтрибунне приміщення через потужний дощ із градом. Команди відпочивали недовго. Була надія, що за цей час українці зберуться з думками і змінять хід поєдинку.

Однак нашій збірній так і не вдалося нічого протиставити обороні суперника. І хоча гра в українців не йшла, тренерський штаб не поспішав із замінами. Лише на 72-ій хвилині замість Селезньова вийшов Роман Зозуля. За кілька хвилин на полі також з'явилися Денис Гармаш, а під завісу тайму вийшов Олександр Зінченко.

Зі свіжими футболістами українська команда нарешті почала "тиснути". На 90-ій хвилині ми отримали хороший шанс забити, але ні удар Ярмоленка, ні удар Зінченка успіхом не увінчалися. І на завершення, вже за старою традицією, збірна України пропустила ще один гол у свої ворота: після удару з лінії штрафного П'ятов зумів вибити м'яч, але Нейл Макгін зіграв на добиванні. 0:2. Ганебна поразка.

Реакція соцмереж

Українські футболісти отримали шквал критики на свою адресу після провального матчу проти ірландців. А коли з'ясувалося, що поляки та німці розписали нічию, а Україна їде додому – злісні коменти розчарованих фанів неможливо було зупинити. Соцмережі вибухнули мемами та фотожабами.

Кохайтеся! Україні потрібні нові футболісти! – Художник-Характерник

Косоокі чи косоногі, ось в чому питання? – Lamadron

Опять проигрываем вежливым зеленым человечкам, – МінПанд

В отношении нашей сборной было два огромных заблуждения, что у нас есть тренер и что Коноплянка с Ярмоленком звезды футбола, – Петриченко

Инсайд. Производители Валидола и Корвалола пообещали большой откат нашей сборной, – Сірий Кардинал

УКРАЇНА – ПОЛЬЩА

Цей матч для обох команд уже нічого не вирішував: наші все одно вилітають, а поляки проходять далі. Однак українські футболісти мали шанс реабілітуватися перед собою та перед фанами за провал на Євро. Хлопці показали, що таки прагнуть перемогти. Та цього виявилося замало.

Склад

Перед матчем Фоменко підкреслив, що не має наміру виставляти резервний склад та давати можливість "понюхати пороху" Євро-2016 усім тим футболістам, які це не зробили у попередніх зустрічах. Обіцянки Фоменко дотримався та випустив на поле лише трьох футболістів, які дебютували на Євро.

Позицію опорного півзахисника нарешті посів капітан команди Руслан Ротань. У центрі оборони вперше пару Євгену Хачеріді склав Олександр Кучер. А зліва в обороні діяв Богдан Бутко. Крім цього, вперше у основному складі грав атакувальний півзахисник Олександр Зінченко, який у двох попередніх зустрічах виходив на заміну. На вістрі атаки цього разу вийшов Роман Зозуля.

На решті позицій з'явилися знайомі обличчя. Ворота захищав Андрій П'ятов, справа у захисті грав Артем Федецький. В опорній зоні руйнував атаки Тарас Степаненко, а на флангах нападу розташувалися Євген Коноплянка (зліва) та Андрій Ярмоленко (справа).

Статистика (Україна – Польща)

Удари в площину воріт

5 – 3

Удари в напрямку воріт

19 – 9

Володіння м’ячем

64% – 34%

Точність передач

87% – 73%

"Пробіг"

111,7 км – 111,1 км

Офсайди

2 – 2

Голи

0 – 1

Попри те, що статистика свідить про явну перевагу українців – останній пункт все змінює. Матч активніше розпочали гравці "Кадри". Українці двічі дозволяли пробити їм з межі штрафного майданчика. Спочатку П'ятов впорався зі спробою Міліка влучити у ближній кут, а через хвилину захисники не втримали ще й Левандовські. Роберт пробив зі 100-відсоткової позиції, але м'яч пролетів над "дев'яткою".

Потім Україна перехопила ініціативу, перевершивши суперників у володінні м'ячем і за кількістю пасів майже вдвічі. Спершу Зінченко вишуканою передачею урозріз по центру вивів на вдалу позицію Зозулю, під удар якого кинувся Міхал Паздан. Відтак, м'яч рикошетом відскочив до Ярмоленка, але й його "постріл" заблоковали. Потім Україна отримала ще один шанс забити: Руслан Ротань блискучим пасом з глибини поля вивів Ярмоленка віч-на-віч з воротарем. Однак, вінгер не зумів потрапити м'ячем у ворота. Загалом, перший тайм довів, що наші хлопці готові боротися до кінця. Гарно показали себе й нові гравці, зокрема, Зінченко та Бутко.

Друга частина матчу теж розпочалася краще для українців. Але раділи ми недовго. Збірна України вкотре на цьому чемпіонаті Європи невдало зіграла при стандарті. І вже на 54-ій хвилині після передачі Міліка Якуб Блащиковскі прийняв м'яч в штрафному, обіграв Ротаня і точно пробив у дальній верхній кут. Груба помилка наших захисників завершилася голом у ворота Андрія П'ятова.

Варто відзначити, що арбітр Свейн Моен не призначив, у принципі, 100-відсотковий пенальті, коли Єнджейчик в'їхав коліном Ярмоленку в ногу. Ще двічі удар з 11-метрової позначки просив Зозуля. Однак суддя на ці фоли не відреагував.

Усі чекали замін від Фоменка, бо деякі гравці виглядали дуже втомленими. Однак тренер вирішив випустити Коваленка замість активного Зінченка. Натомість збірна потребувала другого форварда. Тоді Фоменко ще раз всіх здивував, замінивши єдиного нападника Зозулю на опорника Тимощука. На цьому все стало зрозумілим. 0:1. Євро для збірної завершився.

Реакція соцмереж

Наша команда програла всі три матчі у груповому етапі фінального турніру ЧЄ. Не забила жодного голу, пропустивши натомість п'ять. Як гадаєте, як на це відреагували вболівальники? Особливо обурила користувачів соцмереж заміна Зозулі на Тимощука на останніх хвилинах матчу Україна – Польща.

Футболистов сборной Украины отведут на троещинский рынок, чтобы они узнали, что такое реализация, – МінПанд

Какая боль. Какая боль. Германия, Северная Ирландия, Польша – Украина 5:0, – Олександр Пасховер

Апофеоз. Опорник вместо форварда при 0:1. Занавес. Домой, – Олександр Гапоненко

Тренер Фоменко так и не понял, что жизнь в Украине изменилась и надо бороться и идти вперед, а не отсиживаться, – Павло Шеремета

Збірна помножена на нуль, – UA DBA

ПІДСУМКИ

Збірна України першою на Євро-2016 достроково втратила всі шанси на вихід у плей-оф. Встановила "рекорд", не забивши жодного голу. Не набрала ні одного очка. Словом, цілковито розчарувала. Чому?

Варіантів багато: оборона замість атаки, нефарт, психологічна напруга, непродуктивність лідерів команди, непродуманий склад і катастрофа із замінами, погана погода, рівне поле, круглий м'яч... Однак вперше ми потрапили у фінальну частину ЧЄ. І хоча все завершилося провалом, наша команда подарувала всім вболівальникам чимало позитивних емоцій.

Багато молодих гравців якнайкраще проявили себе, тому будемо сподіватися, що ми таки зможемо взяти реванш і вже наступного разу так не зганьбимося. І хоча для збірної України виступ на Євро-2016 вже завершився, сам турнір й далі триває. Тож, зберігаємо спокій і дивимося футбол =)

Пропонуємо також прочитати про справжні футбольні досягнення чемпіонату Європи з футболу.



пропозиції партнерів
Новини