Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Вчені: Озонова діра над Антарктикою почала затягуватися

  • 445

Дослідники запевняють, що за 15 років (з 2000 по 2015 рік) площа озонової діри над Антарктикою зменшилася приблизно на 4 мільйони квадратних кілометрів.

Загоєння озонового шару було відзначено в дослідженні, проведеному американським професором Сьюзен Соломон і її колегами з Лідського університету у Великобританії. Вчені вважають, що нинішнє поліпшення ситуації є наслідком заборони виробництва нижчих хлорфторвуглеців (CFC).

Негативний вплив CFC на клімат був помічений професором Соломон ще в 1986 році. У 1987 виробництво цих речовин було заборонено Монреальським протоколом. Після цього вплив CFC став меншим, але лише зараз загоєння озонового шару стало досить помітним. Водночас, автори дослідження підкреслюють, що CFC будуть впливати ще довгі роки.

Хоча ми відмовилися від виробництва CFC у всіх країнах, у тому числі в Індії і Китаї в 2000-му році, в атмосфері залишається ще багато хлору, - говорить Сьюзен Соломон. – Він живе приблизно 50-100 років, і тепер він почав поступово розкладатися, що призведе до поступового відновлення озонового шару

Американський професор очікує повного відновлення не раніше 2050-2060 років. Багато вчених вже відзначили "історичну важливість" нового дослідження Соломон. За словами доктора Маркуса Рекса з Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера, це "перший переконливий доказ загоєння озонової діри над Антарктикою".

Зараз озоновий шар знаходиться в поганому стані, але я вважаю дуже важливим той факт, що Монреальський протокол діє і впливає на розмір діри, а це великий крок вперед, – говорить доктор Рекс

Відзначимо, що велосипеди компенсують вплив забрудненого повітря.

Джерело: bbc.com



пропозиції партнерів
Новини