Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Поблизу Риму прокидається древній вулкан

  • 73

Вчені вважали, що Альбанські гори (Colli Albani), розташовані неподалік від Риму, є згаслим вулканом. Однак в останні роки древній вулкан почав подавати ознаки життя.

Дослідження вулканолога Національного інституту геофізики і вулканології в Римі Фабріціо Марра та його колег показало, що Colli Albani аж ніяк не є згаслим. Просто він вивергається приблизно раз на 31 тисяч років. За розрахунками вчених, востаннє виверження сталося 36 тисяч років тому, тому вулкан вже дозрів для нового виверження.

Утім, у найближчі роки цього не станеться. Вчені очікують наступного виверження тільки через 1000 років. Тим не менш, Марра наполягає на тому, що спостереження за давнім вулканом потрібно продовжити. За його словами, у разі виверження Colli Albani може виявитися не менш руйнівним, ніж Везувій, що знищив Помпеї в 79-му році нашої ери. Центр Риму знаходиться приблизно в 30 км від вулкана і, швидше за все, сильно не постраждає. Однак передмістя можуть бути спустошені.

Геологи почали бачити в Colli Albani загрозу, коли відзначили несподіване підвищення гір. За словами Марра, це означає, що під поверхнею землі формується магматичний пузир. Вважається, що він ще росте, оскільки місцевість продовжує підніматися зі швидкістю 2 мм на рік.

Раніше найвищий вулкан Євразії викинув 6-кілометровий стовп попелу.

Джерело: blogs.agu.org



пропозиції партнерів
Новини