Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Утилізовувати сміття в Україні невигідно

  • 1221

Доставка однієї тонни сміття на переповнене звалище приблизно на 20 грн. дешевша, аніж на сміттєспалювальний завод.

Відтак компанії, які займаються вивезенням відходів, переважно обирають дешевий варіант. Відтак, за словами учасників ринку, на переробку відправляють не більше 5-7% сміття.

За словами фахівців, аби вирішити проблему утилізації відходів в Україні, потрібна комплексна державна програма. Вона має починатись з сортування відходів на прибудинкових територіях, а закінчуватись їх переробкою на спеціальних заводах. Цю схему вже давно й успішно практикують у розвинутих країнах світу.

До слова, у червні в Києві запустили сміттє-сортувальну лінію. З її сировини виготовляють в’язальну стрічку. Підприємство чекає на японські інвестиції, але бізнесмени кажуть, без вдосконалення законодавства працювати буде невигідно.

Відтак пропонують підвищити екологічний податок, визначити обсяги сміття, яке оподатковується, а також диференціювати податок залежно від якості відходів.

Нагадаємо, за національним проектом «Чисте місто» в Україні до 2015 року планують збудувати 10 заводів з переробки твердих побутових відходів.

Нині проекти лише на стадії затвердження техніко-економічного обґрунтування.



пропозиції партнерів
Новини