Вітаємо на сайті Радіо Максимум!

На вказану електронну адресу було надіслано повідомлення для підтвердження реєстрації

Форма для відновлення паролю
Вітаємо, Ваші дані успішно оновлено!

Митрополита Шептицького посмертно нагородили

  • 3754

Антидифамаційна ліга (американська організація боротьби з антисемітизмом) нагородила посмертно за «відвагу і героїзм у порятунку євреїв» під час Другої світової війни митрополита Андрія Шептицького, який у той час очолював Українську греко-католицьку церкву.

Як говориться в повідомленні на сайті організації, Шептицький удостоєний нагороди імені Яна Карського за відвагу при порятунку українських євреїв.

Нагороду, встановлену для вшанування рятівників євреїв під час Голокосту, отримав родич митрополита, професор Єжи Вейман.

Антидифамаційна ліга в повідомленні нагадала, що митрополит Андрей Шептицький (1865-1944), який очолював УГКЦ з 1900 року до своєї смерті, відверто виступав проти переслідувань євреїв у зверненнях і до віруючих, і безпосередньо до нацистського керівництва. За його вказівками й під його керівництвом євреям видавали фальшиві документи, зокрема, свідоцтва про хрещення, їх ховали в монастирях, декількох євреїв Шептицький переховував у своєму будинку. Він також написав листа голові СС Генріху Гіммлеру, протестуючи проти вбивства євреїв і скаржачись, що до цього примушують українських поліцаїв. А його пастирське послання Не убий, що закликає не йти на «політичні вбивства» євреїв, зачитували у кожній церкві.

Як сказав, вручаючи нагороду, директор Антидифамаційної ліги Абрахам Фоксман, крім тих, кого Андрій Шептицький врятував безпосередньо, невідомо, скільки ще він врятував побічно - завдяки своїй моральній твердості, яка мала вплив на інших. «Український націоналізм Андрія Шептицького, націоналізм співчуття і навіть любов до єврейських сусідів - це той націоналізм, який євреї всього світу беруть і підтримують», - підкреслив він.



пропозиції партнерів
Новини